20 Şubat 2009 Cuma

doğaroğlu videoları

destek koloni sistemi


arıları besleme zamanı


eşek arısı tuzağı


su taşıyan arılar

DESTEK KOLONİ SİSTEMİ-VİDEO

http://video.google.com/videoplay?docid=-9586392458820431061-.

8-ARICILIK VİDEOLARI


SAYIN PROF.DR.MHSİN DOĞAROĞLU HOCAMIZDAN
Destek Koloni Sistemi videosu ve diğer arıcılık videoları İÇİN DEĞERLİ ARICI DOSTU (BALLI BABA)SELAHATTİN GÜNEYE TEŞEKKÜRLER


1-may
http://video.google.com/videoplay?docid=-958639245882043106



VİDEOLAR



2-.

Muhsin Doğaroğlu Hayraboluda

soldan :Murat AKIN ,Prof.dr.Muhsin DOĞAROĞLU,M.Ali YOLDAS,Gürhan GÜRE çay molasında
soldan :Murat AKIN ,Prof.dr.Muhsin DOĞAROĞLU,İrfan BİLSEL,Gürhan GÜRE çay molasında
Hayrabolu ve Kırklareli arıcıları ilgi ile dinliyor.

Değerli hocamız konferans için hazırlık yapıyor.
Protokol heyeti
soldan :Murat AKIN ,Kırklareli Arıcılar Birliği Başkanı Rıdvan ULUS,Prof.dr.Muhsin DOĞAROĞLU,Hayrabolu Belediye başkanı Şener ÇELİKAYAR,Tekirdağ Arıcılar Birliği Başkanı Şakir ADA.
soldan :M.Ali YOLDAS ,Prof.dr.Muhsin DOĞAROĞLU,Murat AKIN

soldan :M.Ali YOLDAS ,Prof.dr.Muhsin DOĞAROĞLU,Murat AKIN
soldan :Murat AKIN,M.Ali YOLDAS,Gürhan GÜRE,Prof.dr.Muhsin DOĞAROĞLU ve İrfan BİLSEL
İRFAN,MAY,GÜRHAN VE PROF.DR.MUHSİN DOĞAROĞLU
Başarılı Arıcılığın Yolları Anlatıldı
TÜRK ARICILIĞININ DUAYENLERİNDEN DEĞERLİ HOCAMIZ PROF.DR.MUHSİN DOĞAROĞLU 18 ŞUBATTA TEKİRDAĞ / HAYRABOLUDA BİZLERİ ONURLANDIRDI.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (Tübitak) Arıcılık Gelişim Uzmanı Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, "İstediğiniz Kadar Yüksek Genetik Kapasitedeki Arılarla Çalışın, Eğer Çiçeğin Doğru Kullanımını Bilmiyorsanız Doğru Bal Alamazsınız" Dedi.

Tekirdağ Arı Yetiştiriciliği Birliği tarafından, ''Başarılı Arıcılık Yolları ve Arı Hastalıkları'' konulu bir konferans düzenlendi. Hayrabolu Sadi Kıyak Öğretmen evi Konferans salonun'da gerçekleştirilen konferansa, TÜBİTAK Arıcılık Gelişim Uzmanı Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu konuşmacı olarak katıldı. Açılış konuşmasını Tekirdağ Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı(Emekli Gıda Mühendisi) Şakir ADA yaptı.ADA yaptığı konuşmada Tekirdağda Arıcılığı geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını ve bu çerçevede Sayın hocamızın bilgi ve tecrübelerinden yararlandıklarını bundan sonrada bu çalışmaların devam edeceğini söyledi.
Şakir Adadan Sonra söz alan Hayrabolu Belediye Başkanı Şener ÇELİKAYAR göreve geldikleri tarihten bu yana arıcıların yanında oldukları gibi bundan sonrada yardımlarını esirgemeyeceklerini belirttiler.Konuşmasında arıcılıkta hastalık ve zararlılarla mücadelenin önemine değinen ve bu önemin pazara olan etkisini anlatan Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, "Üretim seviyesini arttırmadığımız zaman uluslararası düzeyde rekabet gücümüz olmuyor. Uluslararası rekabet gücü iç piyasadaki fiyatı arttırıyor. Balı ihraç ederseniz balın iç piyasada fiyatı yükselir. Rekabet edebilmemiz için koşullara göre üretim yapmak gerekir. Hastalık ve zararlılar ile doğru mücadeleler, balın pazarlanması konusunu beraber getiriyor. Eğer yanlış bir uygulama yapılırsa, bal pazarlanamıyor" diye konuştu.
"BAL ÜRETİMİNDE EN BÜYÜK SORUN EKİPMAN SORUNU" Bal üretiminin seviyesini etkileyen başka sorunların da çözüm beklediğini hatırlatan Prof. Dr. Doğaroğlu, "Bunların en başında modern ekipman sorunu geliyor. Üretimdeki teknik
-bilgilerin yetersizliği,
-kullanılan damızlıklar,
-kaynakların sağlıklı kullanılamaması,
- bakım ve beslemede yaşanan sıkıntılar,
- yeterince ballık kullanılamaması üretimi etkileyen problemlerdir. Ayrıca hastalıkla zararlı savaşımında bir yandan üretim kaybına uğruyoruz bir yandan da yanlış kullanılan ilaçlar yüzünden balda kalıntı bırakıyoruz. Son zamanlarda özellikle hastalık ve zararlı, katkı kalıntı problemlerini aşmaya başladık. Buna benzer sorunları giderdiğimizde arıcılık konusunda ülkemizde çok önemli mesafeler alacağız" şeklinde konuştu. Arıların nereye konulacağına ilişkin seçimin ve flora denilen çiçeğin verimli kullanımının arıcılığın temel faktörü olduğunu kaydeden Muhsin Doğaroğlu, yakın çevresinde geniş çiçek varlığı bulunan arının bal veriminin yüksek olduğunu belirterek, alınan verimin bölgedeki arıcıların sayısı oranında paylaşıldığını dile getirdi. Prof. Dr. Doğaroğlu, şöyle devam etti: "Çünkü bizim kaynağımız, hammaddemiz çiçek. İstediğiniz kadar yüksek genetik kapasitedeki arılarla çalışın, eğer çiçeğin doğru kullanımını bilmiyorsanız doğru bal alamazsınız. Arının verimli olarak bal üretildiği alan çok dar bir alan. Yaklaşık 600 metre mesafeden arının geçirebildiği bal miktarı topladığının beşte biri. Bakınız bu verimlilikle ilgili bu konu ne kadar ilintili. Eğer ben kovanı çiçeğin dibine koyarsam bir arı topladığının hepsini getirecek, eğer 600 metre öteye koyarsam beş arı bir arının yaptığı işi yapacak" Narenciye alanlarının birim alanda en çok bal üretilen alanların başında geldiğini kaydeden Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, İsrail'de yapılan bir araştırmada, narenciye bahçesinin içine konulan arılarla kenarına konulan arılar arasındaki verim farkının yüzde 45 olduğunun ortaya çıktığını belirtti.

Toplantının bir başka güzel yanı da Arıcıların 2008 yılı arcılık desteklemelerinin toplantı sonunda arıcılarımıza dağıtılması oldu.
Haber Yayın Tarihi: 19 şubat 2009- Çarşamba